Repertuar filmu "Bulion i inne namiętności" w Warszawie
piątek, 27 grudnia | |||
---|---|---|---|
Film | Przed 16:00 | Po 16:00 | |
Muranów | 11:00 bilet |
Czas trwania: 135 min.
Produkcja: Francja/Belgia , 2023
Gatunek: dramat / romans
Premiera: 30 sierpnia 2024
Dystrybutor filmu: Gutek Film
Reżyseria: Anh Hung Tran
Obsada: Juliette Binoche, Benoit Magimel, Emmanuel Salinger
Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz", „Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! „Bulion i inne namiętności" (nagroda za reżyserię na festiwalu w Cannes) wciąga w świat doskonałej francuskiej kuchni, ale przede wszystkim w zmysłowy sposób pokazuje, że poprzez potrawy, smaki i aromaty można wyrazić najgłębsze uczucia.
Bohaterami osadzonego w drugiej połowie XIX wieku filmu są znakomita kucharka Eugénie (Juliette Binoche) i znany smakosz, gastronom Dodin (Benoît Magimel). Od 20 lat razem gotują, tworzą przepisy i wydają wielkie przyjęcia. Rozmawiają ze sobą głównie za pośrednictwem potraw, przygotowując wspaniałe buliony, sosy, przepiórki, turboty, warzywa z własnego ogrodu czy spektakularne desery. Świat, który wspólnie tworzą, pomaga im przetrwać najtrudniejsze życiowe momenty, a ich relacja przez lata ewoluuje.
Tran Anh Hung, luźno opierając scenariusz na powieści Marcela Rouffa i inspirując się autentyczną postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy romans z poetyckim kinem kulinarnym. Udowadnia również, że kino może oddawać niezwykły smak i aromat potraw, tak aby widz mógł rozkoszować się każdym ujęciem. Za oprawę kulinarną „Bulionu i innych namiętności" odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni. Od czasów „Uczty Babette" nie było w kinach tak smakowitego filmu. Bon appétit!
Trailer filmu: Bulion i inne namiętności
Wasze opinie
Wspaniały.
Piękny film, warto zobaczyć
A mnie się podobało! Trzeba zatrzymać siebie, aby doświadczyć subtelności emanujących z ekranu. A wszystko odbywa się w wolnym do szaleństwa tempie. I w tym szaleństwie jest metoda.
Tak benadziejny film że szkoda Szkoda czasu i pieniędzynie nie polecam.
Piakna uczta